• Nederlands
    • English

toen

Biografie

Bunnik 1981
Bunnik 1981

1969-1976

Al in 1964, met de komst van de Beatles naar Nederland, ontstaat bij de 9-jarige Paul de wens om ooit zelf muziek te maken. Vijf jaar later is de tijd rijp voor de eerste gitaar en leert hij via zijn buurjongen de eerste akkoorden.
Popmuziek uit die tijd (Jim Croce, James Taylor, Simon & Garfunkel, Beatles, e.v.a.) maakt Paul zich eigen zoals iedere autodidact: platen grijsdraaien en vooral goed luisteren en kijken naar andere muzikanten.

Zijn in het begin vooral mensen als Stefan Grossman, Ralph Mctell en Harry Saksioni voor hem een voorbeeld, later hebben met name Doc Watson, Merle Travis en Chet Atkins grote invloed op zijn ontwikkeling. Uit al deze invloeden vormt zich gaandeweg zijn stijl, waarmee hij met zeer divers repertoire goed uit de voeten kan.

In deze tijd ontstaat bij Paul ook de liefde voor bluegrass en wordt het instrumentarium uitgebreid met banjo en mandoline. Met deze instrumenten is hij vanaf 1976 op diverse podia te zien en verwerft hij zijn reputatie als een van Europa's topmusici in dit genre.


1976-1986

In 1976 treedt hij toe als mandolinist tot de Country Ramblers uit Kampen, waarmee hij tot 1983 rondtoert.  Daarna zien we hem terug in groepen als Smoketown Strut (op banjo), Jerrycan en Freewheelin'. Tijdens de vele buitenlandse toernees die hij in deze periode maakt komt hij naast artiesten als Byron Berline, Bill Keith en Vince Gill te staan.

1986-1988    

In het theaterseizoen '86-'87 begeleidt hij (met Cor Bakker) Jenny Arean in haar tweede soloprogramma 'En voort gaat-ie weer'. In het daaropvolgende seizoen wordt hij door de artistieke leiding van het RO-Theater gevraagd om de muziek bij de productie 'Vuur in de Sneeuw' vorm te geven. De door Paul hiervoor samengestelde band 4 Wheel Drive gaat na de laatste voorstelling in 1988 zelfstandig verder.


1988-2007
    

Met 4 Wheel Drive wordt bluegrass muziek aan een breed publiek gepresenteerd. Zo heeft de band bijvoorbeeld een seizoen lang een vaste stek in het TV programma B&W.  Daarnaast is 4WD regelmatig te zien op grote evenementen en buitenlandse podia, zoals de 4-daagse feesten in Nijmegen en het Visaginas festival in Litouwen.

In 2000 wordt de cd  'No doubt about it' op de markt gebracht, die in het Amerikaanse vakblad  Bluegrass Unlimited een zeer lovende kritiek krijgt. Twee jaar later  wordt de groep  op het EWOB festival in Voorthuizen door collega's tot Europese band van het jaar verkozen, met als prijs uitzending naar het prestigieuze IBMA festival in Louisville KY. 
In de daaropvolgende jaren vormt 4WD samen met Ruud Hermans, Jolanda Peters en de groep Savannah het theaterprogramma 'Country Road', dat een succesvolle toernee langs vele schouwburgen maakt.
In de zomer van 2007 besluit Paul aan de vooravond van een nieuwe editie van de voorstelling  een nieuwe weg in te slaan. Klik hier

Tekst: Peter Broekhuysen